member

Faculty of Engineering Department of Applied Chemstry and Biochemstry

満生研究室メンバー

教授 満生 慎二  Mitsuiki Shinji

■出身: 
福岡県糸島市
■学歴:
平成元年3月 九州大学農学部農芸化学科卒業(発酵化学講座)
平成3年3月  九州大学大学院農学研究科農芸化学専攻修了(発酵化学講座)
平成15年3月 博士(農学)取得

■職歴:
平成3年4月~平成11年3月 TOTO株式会社 基礎研究所
平成11年4月~ 九州産業大学 工学部 物質生命化学科(旧工業化学科)

■専門:
応用微生物学(発酵学)

■所属学会:
日本農芸化学会、日本生物工学会、日本醸造学会、日本応用糖質化学会、酵素工学研究会、バイオインダストリー協会、バイオテクロジー研究推進会 等

NOV26~02.JPGH20年度メンバー作

学生紹介

DSC08208.JPG◆まつもと先輩(M1) ◆壱岐高校(長崎県) ◆ウィルスの研究 ◆女子学生に大人気のイケメン先輩です!
image3 (1).JPG◆ひーとん(B4) ◆西陵高校(長崎県) ◆化粧品原料の研究 ◆満研の裏番長、でもけっして怖くないので気軽に声かけて下さい♪
image1.JPG◆もーりん(B4) ◆熊本学園大付属高校(熊本県) ◆医薬品原料の研究 ◆満研のお調子者のリーダーです、雑用何でも引き受けます!
image2.JPG◆としき(B4) ◆高鍋高校(宮崎県) ◆清酒酵母の研究 ◆なまりが抜けない満研の癒し系男子です!
image1 (4).JPG◆ゆかちん(B4) ◆長崎北高校(長崎県) ◆焼酎酵母の研究 ◆おっちょこちょいのドジっ子です(笑)
image7.JPG◆ゆーが(B4) ◆玄界高校(福岡県) ◆清酒酵母の研究 ◆プロレス研究会で鍛えた肉体美、力仕事はお任せ下さい!
image6.JPG◆あきら(B4) ◆東福岡高校(福岡県) ◆焼酎酵母の研究 ◆しっかり者で、何でも器用にこなします!宴会芸もお任せ下さい♪
image2 (2).JPG◆あや(B4) ◆伝習館高校(福岡県) ◆化粧品原料の研究 ◆いつもニコニコ、満研のムードメーカーです♪
image4.JPG◆もっちー(B4) ◆日田高校(大分県) ◆焼酎酵母の研究 ◆超おっとりでマイペース、満研の癒し系女子です!
image5.JPG◆そーた(B4) ◆筑陽学園高校(福岡県) ◆焼酎酵母の研究 ◆満研の宴会部長、飲むと”大音量”で笑います!

研究論文

2014年
2013年
2012年
Decomposition of Insoluble and Hard-to-Degrade Animal Proteins by Enzym E77 and Its Potential Applications. Applied Biochemistry and Biotechnology Vo. 7 pp. 1758-1768
Characteristics of the high malic acid productio mechanism in Saccharomyces cerevisiae sake yeast strain No. 28. J Biosci Bioeng. Vol. 11pp. 281–285
久留米椿「正義」からの酵母の分離と焼酎醸造. 日本醸造協会誌 Vol. 10 pp. 775-781
2011年
Functional analysis of genetic variation in PrPS-degrading enzym(NAPase): effects on structure and enzyme activity Proceedings of International Unio Microbiological Scieties 2011Congres (CD-ROM)
Properties of high malic acid-producing strain of Saccharomyces cerevisiae isolated from sake mash. Bosci. Biotech. Biochem. Vo. 75 pp. 110262-1-5
2010年
Identification of alkaliphilic actinomycetes that produces a PrPrSc-degrading enzyme. Annals of Micorbiolg Vol. 6 pp. 349-353
2009年
Keratinolytic Properties of PrPSc-degrading Enzyme E77. Mem. Fac. Agr Kagoshima Univ Vol.5 pp. 37-42

 

2008年
Prion degrading enzyme and application for food safety. Journal of Biotechnology. Vo.1 136/S
清酒もろみからの多酸性清酒酵母の分離とその特性, 日本醸造協会誌, 103(12), 949-953
2007年
Structural and mechanistic exploration of acid resistance: kinetic stability facilitates evolution of extremophilic behavior.” J Mol Biol. 368(3), pp. 870-83
Identification of an alkaliphilic actinomycetes producing PrpSc-degrading enzyme. Mem. Fac. Agr. Kagoshima Univ. 42, 11-16
Growth inhibition of Escherichia coli by overexpression of rat perchloric acid-soluble protein. Mem. Fac. Agr. Kagoshima Univ. 42, 5-9
Degradation of PrPSc by keratinolytic protease from Nocaridiopsis sp. TOA-1.Proceedings of The Defitive American TSE Meeting,CD-ROM
Prion degrading enzyme and food safety. Proceedings of Asian Congress of Nutrition. 229
2006年
Degradation of PrPSc by keratinolytic protease from Nocaridiopsis sp. TOA-1. Biosci. Biotech. Biochem. 70(5), 1246-1248
異常プリオンタンパク質分解酵素プリオナーゼ阻害物質のスクリーニング,生物機能研究会誌,10,31-32
Properties of raw starch digesting alpha-amylase from Bacillus subtilis.” Bull. Fac. Engin. Kyushu Sangyo Unv. 42, 131-134
2005年
Purification and characterization of maltotriose-produicng amylases from an alkaliphilic Nocardiopsis sp. TOA-1. J. Appl. Glycosci. 52, 95-99
Comparative characterization of raw starch hydrolyzing a-amylases from various Bacillus strains. Enzyme Microb. Technol. 37, 410-416
Nocardiopsis sp. TOA-1由来プロテアーゼによる異常プリオンタンパク質の分解” 生物機能研究会誌, 9, 31-33
2004年
Molecular characterization of a keratinolytic protease of an alkaliphilic Nocardiopsis sp. TOA-1. Enzyme Microbiol. Technol. 34, 482–489